מהן בעיות ברשתית העין וכיצד ניתן לטפל
ד"ר אלכסנדר רובוביץ מתארח
בתוכניתו של פרופ' קרסו
ד"ר מזהר עטאללה מתארח
בתוכנית VODoctors
הרשתית (Retina) הינה רקמה עצבית עדינה הממוקמת בחלק הפנימי של העין, תפקידה לקלוט את גלי האור ולהמירם לאותות עצביים הנשלחים למרכז הראייה במוח. הרשתית מהווה חלק חשוב ובלתי נפרד מהעין, איבר הראייה, וממערכת העצבים המרכזית בגוף.
הרשתית נמצאת בחלק העמוק ביותר של העין ושטחה מכסה כ- 72% משטח הפנים של גלגל העין. הרשתית מורכבת מ- 10 שכבות ויש בה סוגי תאים רבים. כדי ליהנות מראייה תקינה על הרשתית להיות בריאה ותקינה, ועליה להיות צמודה לדופן העין. יש מגוון בעיות שכיחות ברשתית המחייבות אבחון מקצועי וטיפול נכון ובזמן, אחרת עלולים לסבול מבעיות ראייה בדרגות שונות ומפגיעה באיכות החיים.
במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו (Eyeco) מספקים מענה מקצועי מתקדם לכל הבעיות בתחום רפואת העיניים, בין השאר צוות המרפאה מתמחה באבחון ובטיפול בבעיות ברשתית. על צוות המרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו נמנה ד"ר אלכסנדר רובוביץ', מומחה בתחום הרשתית וסגן מנהל מחלקת עיניים בבית החולים מאיר. ד"ר אלכסנדר רובוביץ' מתמחה בין השאר גם בצילומי פלורסאין (FA) ובפענוח צילומי OCT של הרשתית.
מבנה הרשתית
הרשתית מורכבת מ- 10 שכבות הכוללות פוטורצפטורים, סיבים עצביים ותאים תומכים, בנוסף יש ברשתית אזורים שונים שתפקידם נחוץ לתהליכי הראייה ולעיבוד התמונה. השכבה החיצונית נקראת אפיתל פיגמנטי (RPE) והשכבה הפנימית נקראת הרשתית העצבית. בכל שכבה ברשתית יש תאים בעלי מאפיינים ייחודיים, כאשר תהליך עיבוד המידע הראייתי מבוסס על שלושה סוגי תאים עיקריים:
- תאים קולטי אור (פוטורצפטורים)
- תאים דו קוטביים (ביפולאריים)
- תאי גנגליון
בנוסף, ישנם תאים רבים נוספים המקשרים בין שלושת סוגי התאים העיקריים והם בעלי תפקיד חשוב בתהליך עיבוד המידע ובאינטגרציה של הליך הגירוי העצבי ברשתית. מורכבות המבנה האנטומי של הרשתית דורש התמחות מקצועית וניסיון רב, יש מגוון בעיות רפואיות העלולות להיגרם ברשתית, לכן חשוב לפנות לאבחון מקצועי כדי לאתר את הבעיה ממנה סובלים ולקבל טיפול יעיל ואפקטיבי.
בעיות רפואיות שכיחות ברשתית
יש מספר בעיות רפואיות שכיחות ברשתית, חלקן נובעות כתוצאה מגיל וגנטיקה. מחלות ניוון רשתית נחשבות לנפוצות בקרב האוכלוסייה, הן נובעות לרוב ממוטציות גנטיות מורשות, לדוגמה רטיניטיס פיגמנטוזה, או כתוצאה מגיל מתקדם.
ניוון מקולרי ברשתית
אנשים מעל גיל 60 עשויים לסבול ממחלות ניוון רשתית AMD (Age Related Macular degeneration). נהוג לחלק את הניוון המקולרי לשני סוגים- ניוון מקולרי יבש וניוון מקולרי רטוב. ראוי לציין כי בניוון מקולרי יבש הקשור לגיל (AMD) מתחילים להופיע משקעים המכונים דרוזן בגוון לבן או צהוב באזור המקולה, וכתוצאה מכך נגרמת פגיעה הדרגתית ברשתית. בניוון מקולרי רטוב גדלים כלי דם חדשים החודרים לרשתית וגורמים לדימום ודליפת נוזלים מתחת לרשתית, כתוצאה מכך מופיעה צלקת במרכז הרשתית, ועלולים לאבד את הראייה תוך זמן קצר.
היפרדות רשתית
היפרדות רשתית מאופיינת כמצב בו הרשתית נפרדת מדופן העין וכתוצאה מכך סובלים מירידה בראייה. ישנם שלושה סוגי היפרדות רשתית- היפרדות רגמטוגנית הנגרמת ע"י חור או קרע ברשתית. כתוצאה מהחור או הקרע חודרים נוזלים מחלל הזגוגית הגורמים להיפרדות הרשתית מהשכבות החיצוניות. היפרדות משיכתית נגרמת כתוצאה מהיווצרות רקמה צלקתית המושכת את הרשתית ממקומה. היפרדות אקסודטיבית נגרמת כתוצאה מהצטברות נוזלים מתחת לרשתית הגורמים להיפרדות מדופן העין. חשוב לטפל במהירות ובמיומנות בבעיה כדי להחזיר את הרשתית למקומה ולמנוע נזקים ההולכים ומחמירים עם הזמן. בקרע שעדיין לא גרם להיפרדות הרשתית ניתן לטפל באמצעות קרני לייזר.
רטינופתיה סוכרתית
אחד מסיבוכי מחלת הסוכרת. רוב חולי הסוכרת מפתחים רטינופתיה סוכרתית לאחר חמש עד עשר שנות מחלה. רטינופתיה סוכרתית עלולה לגרום לאיבוד הראייה בשלבים, עד לכדי עיוורון, עקב פגיעה בכלי הדם ברשתית הבא לידי ביטוי בצמיחת כלי דם פתולוגיים ברשתית גורמים לטשטוש הראייה, ובדליפת נוזלים למרכז הרשתית, בהתאם לאבחון המומחה ניתן לטפל בלייזר לספיגת הסרום שגורם להיווצרות בצקת ברשתית. אם נותרה בצקת לאחר טיפולי לייזר אפשר להזריק סטרואידים או אווסטין. טיפול ברטינופתיה סוכרתית שגשוגית יבוצע בלייזר, באמצעות הזרקת אווסטין לזגוגית או ניתוח ויטרקטומיה לכתרית הזגוגית.
ממברנה אפירטינלית
קרום המתפתח על פני המקולה (מרכז הראייה), בדרך כלל אחרי היפרדות הזגוגית מהרשתית. הבעיה עלולה לגרום לירידה בחדות הראייה ולעיוות בראייה. ניתן לאבחן את הבעיה באמצעות בדיקת OCT, לאחר הרחבת האישונים. ברוב המקרים אין צורך לטפל במחלה, אך במקרים מסוימים יש לטפל באמצעות ניתוח רשתית (ויטרקטומיה).
פגיעת מחלת סוכרת ברשתית
מחלת הסוכרת עלולה לגרום לפגיעה ברשתית בשלבים הראשונים של המחלה. חשוב כי חולי סכרת יעברו בדיקות באופן שוטף לגילוי הבעיה בזמן ולמניעת בעיות בראייה. חשוב לציין כי בשלבים הראשונים של הסוכרת לא ניתן לזהות תסמינים כמו בעיות בראייה אלא רק בשלבים מאוחרים של המחלה, לכן חשוב להיבדק באופן סדיר על ידי רופא מומחה. חולים בסוכרת עלולים לסבול מבעיות עיניים כמו גלאוקומה, קטרקט ופגיעה ברשתית, לרבות דימומים, שטפי דם והתפתחות בצקת ברשתית.
חור מקולרי
חור מקולרי מתפתח במרכז הרשתית וגורם לפגיעה באיכות הראייה, לטשטוש ולעיוותים. הבעיה שכיחה יותר בקרב נשים, לרוב מופיעה בגילאי 50-60, ניתן לאבחן את הבעיה בצילום OCT. במקרים מסוימים החור המקולרי נסגר בעצמו, חור מקולרי מלא מחייב טיפול בניתוח רשתית. לעתים מאבחן הרופא חור מקולרי למלרי, חור חלקי ברקמת מרכז הראייה, במידת הצורך הרופא ימליץ על טיפול בניתוח רשתית, בעיקר אם יש שולים מורמים לחוק המקולרי הלמלרי, או כאשר החור מתרחב והופך למלא. אחד הסיבוכים לניתוח הוא התפתחות קטרקט כתוצאה מהזרקת הגז, יש להסיר את הקטרקט בניתוח מספר חודשים אחרי ניתוח ויטקרטומיה.
Central Serous Retinopathy – CSR
ידוע גם כ- CSC, מופיע בעיקר אצל גברים בגילאי 30-50. ניתן לאבחן בבדיקה אופטלמוסקופית ובבדיקות FA וצילום OCT. המחלה עלולה לגרום להיפרדות מקולרית, לליקוי בזרימת הדם ברקמה הדמית ולאובדן ראייה הדרגתי. בהתאם לאבחון הבעיה ודרגתה יקבע הטיפול המתאים.
בצקת בעין
מחלת הסכורת עלולה לגרום גם להתפתחות בצקת בעין. הסוכרת גורמת לפגיעה בדפנות כלי הדם וכתוצאה מכך עלולים לדלוף נוזלים מכלי הדם באיבר הראייה לרשתית. הנוזלים מצטברים ברשתית וגורמים לעיבוי האזור ולהיווצרות בצקת במקולה. הבצקת גורמת לפגיעה באיכות הראייה, ניתן לאבחן את הבעיה בבדיקה אצל רופא עיניים מומחה.
חסימת עורק או וריד ברשתית
חסימת וריד ראשי או חסימת עורק הרשתית המרכזי הן בעיות שכיחות הגורמות לירידה פתאומית בראייה. החסימה גורמת לדימומים ולהיווצרות בצקת ברשתית, במקרים מסוימים החסימה גורמת להיווצרות כלי דם חדשים שאינם תקינים ולבעיות כמו גלאוקומה ועליית לחץ תוך עיני.
עצמים צפים בעין (FLOATERS)
גופיפים צפים בעין העלולים לגרום לפגיעה באיכות הראייה. בעיה שכיחה יחסית הנגרמת גם כתוצאה מתהליך הזדקנות טבעי של הגוף הזגוגי בעין. במקרים קשים הרופא יכול להמליץ על ניתוח ויטרקטומי או טיפול בקרני לייזר.
גורמי סיכון להתפתחות בעיות ברשתית
גורמי הסיכון השכיחים להיווצרות בעיות רפואיות ברשתית הינם:
- גנטיקה
- גיל
- סוכרת
- יתר לחץ דם
- עישון
- מחלות כלי דם
- גלאוקומה
- מחלות הגורמות לקרישתיות יתר
- ניתוח קודם בעין, לרבות קטרקט או ניתוח רשתית
- חור או קרע ברשתית
- פציעות עיניים חודרות
- לאטיס, מצב גנטי משפחתי שכיח מאד המעלה את הסיכון לקרעים ברשתית
דרכי טיפול בבעיות ברשתית
לאחר בדיקה מקצועית על ידי מומחה לרשתית הכוללת גם בדיקת רקע רפואי היסטורי של המטופל יכול המומחה לאבחן את מקור הבעיה ולהציע טיפול יעיל. יודגש כי אבחון מהיר של הבעיה הנו קריטי להצלחת הטיפול ולמניעת החמרה והחרפת המצב ואיכות הראייה.
טיפול בקרע ברשתית ניתן לבצע באמצעו לייזר, כאשר מטרת הטיפולים היא למנוע כניסת נוזלים דרכו אל מתחת לרשתית, דבר הגורם להיפרדותה.
כמו כן, ישנם שלושה סוגי ניתוחים להיפרדות רשתית, מטרת הטיפול היא לחבר את הרשתית מחדש ולמנוע את היפרדות השכבות על ידי נוזל המגיע מהזגוגית. באמצעות טיפול הצמדת הרשתית בגז (רטינופקסיה פנאומטית) מזריקים בועת גז לזגוגית על מנת להצמיד את הרשתית המופרדת למקומה הרגיל. בועת הגז עולה מעלה וגורמת לסגירת הקרע ולהצמדת הרשתית לכורואיד. שיטה נוספת היא בעזרת ניתוח הנקרא חיגור סקלרלי, שמטרתו היא לחבר סביב העין חגורת סיליקון להצמדת הרשתית לסקלרה. הטיפול השלישי להיפרדות רשתית הוא ניתוח ויטרקטומיה במהלכו כורתים חלק מהזגוגית כדי לשחרר את הסיבים שמושכים את הקרע ברשתית.
הטיפול השכיח כיום לניוון מקולרי רטוב (AMD) הוא באמצעות הזרקת תרופות כמו לוסנטיס, אבסטין ואייליאה ישירות לעין. התרופות אותן מזריקים לעין מיועדות לעצירת ההשפעה של גורם הגדילה ולמניעת היווצרות כלי דם חדשים.
הטיפול השכיח לניוון מקולרי יבש הוא מניעתי ומבוסס על תוספי תזונה כמו ויטמין C, E, אבץ, בטא קרוטן, לוטאין וזיאקסנתין, הימנעות עישון, מעקב ובדיקות תקופתיות על ידי רופא עיניים.
מטופלים הסובלים מיתר לחץ דם מופנים לקבלת טיפול יעיל ואפקטיבי, לרוב באמצעות טיפול תרופתי, על מנת לאזן את הבעיה ולשפר את תחלואי כלי הדם, וכתוצאה מכך ניתן לשפר את הבעיה ברשתית.
אבחון רפואי של בעיות ברשתית רק על ידי רופא מומחה
חשוב להקפיד על בריאות העיניים ובכל בעיה או חשש לפגיעה בראייה מומלץ להגיע לבדיקה מקצועית אצל רופא מומחה. במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו ניתן לעבור אבחון מתקדם וחדשני על ידי מיטב המומחים בארץ, ביניהם ד"ר אלכסנדר רובוביץ' הממונה על תחום הרשתית במרכז. צוות המומחים במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו מבטיח את השירות האיכותי והמקצועי ביותר, אבחון מדויק באמצעות שיטות חדשניות ומכשור מתקדם, טיפול יעיל ובזמן, ושיטות טיפול חדשניות המאפשרות להימנע מטיפולים פולשניים שלא לצורך.
צוות המומחים שלנו ממליץ לכל האנשים בקבוצות הסיכון לפנות לייעוץ ולאבחון מקצועי במרפאה על מנת לזהות בעיות בזמן או מוקדם ככל הניתן, וכדי להימנע מטיפול כירורגי פולשני הכרוך בסיכון גבוה יותר ובתקופת התאוששות ארוכה יותר.
טיפולים ברשתית העין, כמו גם אבחון בעיות ופתולוגיות באיבר הראייה, מהווים חלק חשוב בשמירה על איכות חיים גבוהה, בעיקר עבור בני גיל הזהב הנמצאים בקבוצת סיכון גבוהה לבעיות ברשתית.
רופאים המבצעים ניתוחי רשתית באייקו
רופאי אייקו מנתחים ניתוחי רשתית, ניתוחי קטרקט וניתוחים משולבים והינם בעלי ניסיון רב בשיטת הניתוח החדשנית.
ד"ר רובוביץ, מנהל יחידית רשתית, במרכז הרפואי מאיר. מומחה לניתוחי קטרקט, רשתית וניתוחים משולבים.
ד"ר מזהר עטאללה, רופא בכיר מחלקת עיניים במרכז הרפואי העמק. מומחה לניתוחי קטרקט, רשתית וניתוחים משולבים.
הסדרי תשלום ודברים שחשוב לדעת
במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו ניתן לקבל תחת קורת גג אחת מענה מקצועי, חדשני ומתקדם בתחום רפואת העיניים. צוות הרופאים שלנו משמש בתפקידים מרכזיים במחלקות רפואת עיניים בבתי החולים המובילים בארץ. כל מטופל זוכה לייעוץ מקצועי ולשירות ברמה הגבוהה ביותר, כאשר הטיפולים והניתוחים מבוצעים במתקנים מודרניים ובאמצעות מכשור חדשני, באווירה נעימה ומרגיעה.
מרבית הניתוחים, הבדיקות והייעוץ ממומנים על ידי ביטוחי הבריאות הפרטיים של חברות הביטוח והביטוחים המשלימים (השב"ן) של קופות החולים. בעת הפניה למרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו, ניתן לקבל מידע נוסף בנושא עלויות והסדרי תשלום לגבי כל רופא.
צרו קשר עם eyeco מרכז מומחים רב תחומי לרפואת עיניים מתקדמת,
ודאגו לקבל את האבחון והטיפול לשיפור הראייה שלכם מבעוד מועד!
צוות מרכז אייקו עומד לשרותכם בטלפון: 03-7644525