מהי קרנית וטיפול במחלות בה
הקרנית (Cornea) ממוקמת בחלק הקדמי של העין, היא מכסה את הלשכה הקדמית, הקשתית (האישון) ועדשת העין. הקרנית היא רקמה קמורה ושקופה המהווה למעשה את החלון הקדמי דרכו קרני האור נכנסות לעין. יחד עם עדשת העין אחראית הקרנית על שבירת קרני האור ומיקודן על פני הרשתית, לכן יש לה תפקיד חשוב מאד לראיה תקינה.
במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו (eyeco) מתמחים בכל הבעיות בתחום רפואת העיניים ומציעים פתרונות מתקדמים וחדשניים.
מבנה הקרנית
הקרנית בנויה משכבות של סיבי קולגן ותאים, קוטרה כ- 11 עד 12 מ"מ ועובייה כ- 550 מיקרון (כחצי מ"מ). שכבת תאי האפיתל, השכבה השטחית ביותר, יוצרת משטח חלק על השטח החיצוני של הקרנית, ובין תאי האפיתל מצויים חיבורים הדוקים העשויים מקומפלקסים של חלבונים. חיבורים אלה מונעים כניסה לא רצויה של חומרים לתוך עומק הקרנית והעין בכלל. בדרך כלל יש חמש שכבות של תאי אפיתל המתחלקים כל הזמן, נושרים, ובמקומם גדלים תאים חדשים.
תאי האפיתל מונחים על שכבות סיבי הקולגן המסודרות בצורת שתי וערב, הסידור המדויק של שכבות הקולגן מעניק לקרנית את שקיפותה. השכבה העליונה של סיבי הקולגן נקראת באומן, תחתיה נמצאת שכבת הסטרומה (Stroma) העשויה מסיבי קולגן ותאים קרטוציטים. לתאים אלה תפקיד חשוב בשחלוף סיבי הקולגן. במקרה של פציעה בקרנית, למשל, הקרטוציטים מתחילים לייצר קולגן בקצב גבוה על מנת לייצר צלקת. שכבת הסטרומה היא העבה ביותר במבנה הקרנית.
מתחת לשכבת הסטרומה ממוקמת שכבת הדצמט (Descemet), רקמת חיבור מיוחדת, ותחתיה שכבת תאי האנתודל שתפקידם לפעול כמשאבות לשאיבת הנוזלים בקרנית לעבר הלשכה הקדמית (חלל העין לפני האישון), על מנת לשמור על קרנית יבשה ועובי קרנית קבוע. כאשר תאי האנתודל לא מתפקדים כראוי עלולה להיגרם בצקת בקרנית, הקרנית מתעבה ומתעכרת ואיכות הראייה נפגעת.
בעיות רפואיות שכיחות בקרנית
- פטריגיום – קרום בגוון לבנבן אדמדם שצומח על הקרנית מהחלק הלבן של העין (הלחמית) בהדרגה. פטריגיום עלול לגרום לתסמינים הבאים: יובש, גירוי, צריבה, דמעת, אדמומיות בעין, ולעתים תחושה של גוף זר בעין. במקרים חמורים נפגעת הראיה עקב אסטיגמציה שהפטריגיום יוצר או מכיסוי ציר הראיה ממש. באמצעות ניתוח ניתן להסיר את הפטריגיום ובמקרים מסוימים ניתן לטפל בבעיה באמצעות טיפות נגד יובש, בטרם ממשיכים לניתוח.
- קרטוקונוס- מחלה הגורמת להיחלשות הקרנית, מופיעה בערך בקרב אחד מכל אלף איש. הבעיה גורמת לבלט בצורת חרוט (קונוס) ולפגיעה באיכות הראייה. כתוצאה מעיוות הקרנית קרני האור מתכנסות באופן לא אחיד וממוקד ולכן סובלים מראייה מטושטשת ומעוותת. בהתאם לדרגת החומרה ושלב התפתחות הקרטוקונוס יציע הרופא את הטיפול הנכון. במקרים קלים מתאימים משקפיים ואם המשקפיים לא עוזרים מתאימים עדשות מגע. כיום קיימות עדשות מגע מיוחדות לסובלים מקרטוקונוס המציעות חדות ראיה טובה יותר ונוחות משופרת. במקרים קשים יותר או כאשר בלט הקרנית מתקדם, ניתן לבצע צילוב קרנית הגורם להקשחת הקרנית ולייצוב המצב הקיים, ולעתים אף לשיפור בבלט. אם ארעה כבר הצטלקות יכול הרופא להמליץ על השתלת קרנית חלקית או מלאה.
- עין יבשה – בעיה שכיחה המלווה בתסמינים כמו גירוי, תחושה של גוף זר בעין, רגישות לאור, דמעת ועוד. בהתאם לאבחון מקצועי יציע הרופא את הטיפול הנכון, במקרים קלים ימליץ הרופא על טיפול הוליסטי הכולל תחליפי דמעות, שתיית מים מרובה, שינוי סביבתי, טיפות המקלות על אלרגיה ועוד. במקרים קשים יותר הוא ימליץ על תוספי תזונה, משחות, ג'לים ותחליפי דמעות, בסימפטומים קשים ניתן לטפל באמצעות חסימת דרכי דמעות להגברת סיכוך העין ו/או תרופות נוגדות דלקת.
- דלקות זיהומיות בקרנית – זיהום בקרנית והתפתחות דלקת עלולים להיגרם בגלל חיידקים, נגיפים, פטריות, טפילים, או כתוצאה מיובש, פציעה, חדירת גוף זר, דלקת כרונית בעפעפיים, הרכבה ממושכת של עדשות מגע, וכן מסיבות לא ידועות. לצורך אבחון הבעיה ניתן לשלוח תרבית לבדיקת מעבדה כדי להתאים את הטיפול התרופתי וסוג האנטיביוטיקה. במקרים קשים או במידה ונותרה צלקת בקרנית הגורמת לעכירות ופגיעה באיכות הראייה, הרופא יכול להמליץ על טיפול בלייזר לשיפור הראיה או השתלת קרנית.
- דלקת הרפטית- ישנם שני סוגי דלקת הרפטית בקרנית- סימפלקס וזוסטר. נגיף ההרפס סימפלקס עלול לגרום לפגיעה בכל שכבות הקרנית ולדלקות חוזרות ונשנות. הטיפול כולל תרופות אנטי וירליות כמו זובירקס, ולעתים גם טיפות עיניים המכילות סטרואידים. דלקת מסוג זוסטר נגרמת מנגיף Varicella Zoster, ויש לטפל בתרופות אנטי וירליות ו/או כדורים, ובמידת הצורך גם בטיפול מקומי הכולל סטרואידים.
אבחון רפואי של בעיות בקרנית רק על ידי רופא מומחה
בריאות העיניים משפיעה על איכות החיים, בכל בעיה או חשש לפגיעה ו/או מחלה בקרנית יש להגיע לבדיקה מקצועית אצל רופא מומחה. במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו מציעים שיטות אבחון מתקדמות על ידי מומחים וטיפולים חדשניים על ידי מיטב הרופאים בארץ,
צוות המומחים במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו מבטיח למטופלים שירות איכותי ומקצועי, ואבחון מדויק באמצעות מכשור מתקדם. הצוות מציע מגוון שיטות טיפול יעילות וחדשניות, במטרה להימנע מטיפולים פולשניים שלא לצורך וכדי להקל על סבלם של המטופלים ולסייע להם בזמן קצר ככל שניתן.
צוות המומחים שלנו ממליץ להגיע במהירות לאבחון הבעיה כדי שזו לא תחריף. גילוי בעיות ומחלות בקרנית בזמן ימנע טיפולים כירורגיים הכרוכים לעתים בתקופת החלמה והתאוששות ארוכה, ובתוצאות לא מספקות.
הסדרי תשלום ודברים שחשוב לדעת
במרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו ניתן לקבל תחת קורת גג אחת מענה מקצועי, חדשני ומתקדם בתחום רפואת העיניים. צוות הרופאים שלנו משמש בתפקידים מרכזיים במחלקות רפואת עיניים בבתי החולים המובילים בארץ. כל מטופל זוכה לייעוץ מקצועי ולשירות ברמה הגבוהה ביותר, כאשר הטיפולים והניתוחים מבוצעים במתקנים מודרניים ובאמצעות מכשור חדשני, באווירה נעימה ומרגיעה.
מרבית הניתוחים, הבדיקות והייעוץ ממומנים על ידי ביטוחי הבריאות הפרטיים של חברות הביטוח והביטוחים המשלימים (השב"ן) של קופות החולים. בעת הפניה למרכז הרב-תחומי לרפואת עיניים אייקו, ניתן לקבל מידע נוסף בנושא עלויות והסדרי תשלום לגבי כל רופא.
צרו קשר עם eyeco מרכז מומחים רב תחומי לרפואת עיניים מתקדמת,
ודאגו לקבל את האבחון והטיפול לשיפור הראייה שלכם מבעוד מועד!
צוות מרכז אייקו עומד לשרותכם בטלפון: 03-7644525